Založ si blog

Na Petržalku sa (opäť) zabudlo?

Pred časom Bratislave naskytla unikátna šanca; hlavné mesto malo možnosť získať európske zdroje na rozvoj nosného dopravného systému. Konkrétne malo ísť o vybudovanie trasy mestskej električky, ktorá by spojila Šafárikovo námestie s južným koncom Petržalky. Súčasťou projektu bola aj dlho očakávaná oprava Starého mosta.

Osobne som tento zámer všemožne podporoval; agitoval som na stretnutiach s občanmi a na plénach mestského zastupiteľstva. Dokonca som verejne vyhlásil, že po vybudovaní tohto systému odložím svoje auto a väčšinu svojich presunov budem realizovať prostredníctvom plánovaného Tram Trainu. Projekt následne odobrilo aj Mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí dňa 31.3. 2011. Ministerstvo dopravy malo následne v našom mene predložiť projekt na posúdenie európskym inštitúciám a realizácií by už nič nestálo v ceste.

V dnešných dňoch však v médiách odzneli pre mňa nové a prekvapivé informácie; európske peniaze budú, ale drvivá väčšina z nich sa použije na vybudovanie stanice Filiálka na Trnavskom mýte. „Z okolitých regiónov tam budeme privážať až 16.000 ľudí za hodinu…“ vyhlasoval hrdo minister dopravy.  Vidiečanov budeme zvážať do centra, ale kto prepraví Petržalčanov na druhý breh Dunaja? V projekte v programovacom období 2010 – 2014 sa najnovšie ráta len s opravou Starého mosta a vybudovaním prvej zastávky na petržalskej strane. Žiaľ ostatné musí počkať; trať sa možno začne budovať po roku 2014.

Petržalka (spolu s plánovaným Južným mestom) je bez zásadnej alternatívy MHD o pár rokov dopravne „mŕtva“. Mosty už nebudú stačiť, lebo stále viac ľudí sa bude orientovať na individuálnu dopravu. Tým sa opäť prehĺbi už aj tak katastrofálny problém s parkovaním.

Stredom Petržalky vedie nedobudovaný koridor pôvodne určený na efektívny systém verejnej dopravy. Jeho dokončenie sa za bývalého režimu už „nestihlo“ a tak na rýchlu prepravu čakáme už vyše 20 rokov. Budeme čakať ďalších 20? Samozrejme čas ukáže, nakoľko sú medializované informácie pravdivé. Ale nateraz sa zdá, že Petržalka je stále na okraji záujmu.

Katastrofálna situácia volných miest v MŠ v Petržalke

11.06.2014

Nedostatok voľných miest v materských školách je v Petržalke už istú dobu horúcim problémom pre mnohých rodičov. V minulosti bolo v mestskej časti vyše 40 škôlok, avšak v dôsledku demografického vývoja z nich ostala menej ako polovica. S klesajúcim počtom detí sa znižovali aj financie na krytie prevádzkových nákladov. Samospráva tak musela mnohé škôlky [...]

Trasovanie ropovodu cez Petržalku je neprípustné

31.07.2013

Ešte v roku 2011 vypracovalo Ministerstvo hospodárstva analýzu o ekonomickej výhodnosti prepojenia ropovodu Družba a rafinériou Schwechat (vláda SR k nej prijala uznesenie č. 340/2011). Následne v januári 2013 sa Vláda SR zaoberala možnými trasami ropovodu s tým, že o finálnom trasovaní rozhodne do konca roka 2013. Ministerstvo hospodárstva jej odporučilo desať [...]

Fakty a fámy o „autostráde“ pozdĺž petržalskej električky

25.04.2013

V ostatnom čase zachvátila Petržalka občianska vlna odporu „proti štvorprúdovej ceste“ naprieč našou Mestskou časťou. Aktivisti spustili masívnu petičnú a mediánu ofenzívu. Na prvý pohľad ide o chvályhodnú iniciatívu, lebo mať kritický názor je veľmi správne. Debata sa však dostala do emotívnej roviny a začala postrádať niektoré vecné argumenty. Popri faktoch [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 58265x
Priemerná čítanosť článkov: 3237x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy