Založ si blog

Zvýšenie dane z nehnuteľnosti v Bratislave. Bolo to nutné?

Zvyšovanie daní je vo všeobecnosti nepopulárny krok. Keby ma niekto v roku 2010 presviedčal o tom, že budeme v Bratislave zvyšovať daň z nehnuteľnosti, asi by som tomu veľmi neveril. Žiaľ realita koncom roka 2011 nám však nedáva na výber, ale naopak si to priam vyžaduje.

Faktom je, že hlavné mesto je zadlžené sumou 228 mil. €. Požičať si ďalšie peniaze, aby sme splatili staré dlhy, už nemôžeme. Mesto je totiž „preúverované“ – zákon totiž presne percentuálne stanovuje maximálnu výšku zadlženia pre mestá a obce. Preto sme museli hľadať iné nástroje ako sa vysporiadať s touto situáciou.

Mesto pristúpilo v prvom rade k šetreniu; škrty sme urobili na bežnom chode úradu a aj na službách, ktoré poskytujeme občanom. Toto šetrenie nám v budúcom roku prinesie sumu 7 mil. €. Druhé opatrenie je tiež nepopulárne;  musíme ďalej predávať majetok mesta.

Obe tieto opatrenia však nestačia na to, aby sme prijali reálny rozpočet na rok 2012. A preto žiaľ musíme, úplne na záver, pristúpiť aj k určitej korekcií sadzby dane z nehnuteľnosti.

Je nutné uviesť, že sadzby dane z nehnuteľností na území Bratislavy sa nemenili od roku 2005. Inflácia v tomto období dosiahla úroveň cca 17%.  Navrhované zvýšenie u vlastníka bytu s rozlohou 70 m2 zvýši daň o cca 4 € ročne. Čiže stúpne zhruba o 17%, teda o mieru inflácie od roku 2005. Toto opatrenie bude znamenať výnos pre mesto vo výške takmer 5 mil.€.

Bratislava mála doteraz jednu z najnižších sadzieb dane z nehnuteľností spomedzi hlavných miest EÚ. Otázka preto znie: aký význam má umelo držať daň na neobvykle nízkej úrovni, keď mesto nemá poriadne prostriedky na plnenie samosprávnych funkcií, ktoré mu vyplývajú zo zákona? (napr. oprava ciest I. a II. kategórie).  Na vykompenzovanie tohto stavu dochádzalo v minulosti k nadmernému predaju nehnuteľného majetku mesta. To myslím tiež nie je dobrá stratégia.

Či sa nám to páči alebo nie, zvýšenie dane z nehnuteľností bol nevyhnutný krok. Mal by pomôcť ozdraviť hospodárenie mesta; splatia sa staré dlhy a vytvorí sa priestor na rozvojové programy.

Katastrofálna situácia volných miest v MŠ v Petržalke

11.06.2014

Nedostatok voľných miest v materských školách je v Petržalke už istú dobu horúcim problémom pre mnohých rodičov. V minulosti bolo v mestskej časti vyše 40 škôlok, avšak v dôsledku demografického vývoja z nich ostala menej ako polovica. S klesajúcim počtom detí sa znižovali aj financie na krytie prevádzkových nákladov. Samospráva tak musela mnohé škôlky [...]

Trasovanie ropovodu cez Petržalku je neprípustné

31.07.2013

Ešte v roku 2011 vypracovalo Ministerstvo hospodárstva analýzu o ekonomickej výhodnosti prepojenia ropovodu Družba a rafinériou Schwechat (vláda SR k nej prijala uznesenie č. 340/2011). Následne v januári 2013 sa Vláda SR zaoberala možnými trasami ropovodu s tým, že o finálnom trasovaní rozhodne do konca roka 2013. Ministerstvo hospodárstva jej odporučilo desať [...]

Fakty a fámy o „autostráde“ pozdĺž petržalskej električky

25.04.2013

V ostatnom čase zachvátila Petržalka občianska vlna odporu „proti štvorprúdovej ceste“ naprieč našou Mestskou časťou. Aktivisti spustili masívnu petičnú a mediánu ofenzívu. Na prvý pohľad ide o chvályhodnú iniciatívu, lebo mať kritický názor je veľmi správne. Debata sa však dostala do emotívnej roviny a začala postrádať niektoré vecné argumenty. Popri faktoch [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 58256x
Priemerná čítanosť článkov: 3236x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy