Založ si blog

Katastrofálna situácia volných miest v MŠ v Petržalke

Foto-c.5-Krasnohorska-14-Nedostatok  voľných miest v materských školách je v Petržalke už istú dobu horúcim problémom pre mnohých rodičov. V minulosti bolo v mestskej časti vyše 40 škôlok, avšak v dôsledku demografického vývoja z nich ostala menej ako polovica. S klesajúcim počtom detí sa znižovali aj financie na krytie prevádzkových nákladov. Samospráva tak musela mnohé škôlky vyradiť zo siete a budovy uzavrieť.

Aj v tejto súvislosti ma zaujala a zároveň zarazila informácia z pera starostu Bajan, ohľadom objektu bývalej MŠ na Vyšehradskej ulici. Ten kedysi slúžil práve ako materská škola, avšak je už roky nevyužívaný a chátra. Z budovy vo vlastníctve hlavného mesta sa má vraj stať krízové centrum pre bezdomovcov.  Keď sa táto informácia objavila v Petržalksých novinách, okamžite som dostal množstvo rozhorčených e-mailov od rodičov maloletých detí z okolia.

Preto som sa ako poslanec hlavného mesta spolu s priateľmi z MLDAEJ PETRŽALKY  rozhodol zorganizovať petíciu, ktorá žiada magistrát hlavného mesta, aby prehodnotil tieto plány. Mám za to, že samospráva sa musí postaviť na stranu mladých rodín, ktoré zúfalo hľadajú umiestnenie pre svoje ratolesti.

Síce tu je nespochybniteľná potreba riešiť problém s bezdomovcami, bola by však škoda na to využiť budovu, ktorá v minulosti slúžila deťom. Navyše keďže sa budova nachádza v blízkosti konzervatória, školy NARNIA a detského ihriska JAMA, je neprípustné aby deti denne dochádzali do kontaktu s často asociálnym správaním bezdomovcov. Prvoradou snahou by preto mala byť rekonštrukcia tohto objektu na účely navýšenia kapacity škôlok.

Koniec koncov, novodobý trend neustáleho pribúdania novostavieb po celej Petržalke predstavuje atraktívnu možnosť bývania pre mnohé rodiny. Problém ale často nastáva pri hľadaní umiestnenia ich detí v zariadení predprimárneho vzdelávania, a preto by sa nemalo zabúdať na zabezpečenie ekvivalentného počtu materských škôlok, aby sa zaistila dostatočná kvalita života v našej mestskej časti, ktorá je najväčším sídliskom na Slovensku.

Pevne verím, že naša snaha prinesie výsledky. Budova bývalej MŠ na Vyšehradskej by mala byť podľa nášho názoru zverená do správy MČ Petržaka, ktorá by tam mohla opätovne zriadiť Materskú školu.

Trasovanie ropovodu cez Petržalku je neprípustné

31.07.2013

Ešte v roku 2011 vypracovalo Ministerstvo hospodárstva analýzu o ekonomickej výhodnosti prepojenia ropovodu Družba a rafinériou Schwechat (vláda SR k nej prijala uznesenie č. 340/2011). Následne v januári 2013 sa Vláda SR zaoberala možnými trasami ropovodu s tým, že o finálnom trasovaní rozhodne do konca roka 2013. Ministerstvo hospodárstva jej odporučilo desať [...]

Fakty a fámy o „autostráde“ pozdĺž petržalskej električky

25.04.2013

V ostatnom čase zachvátila Petržalka občianska vlna odporu „proti štvorprúdovej ceste“ naprieč našou Mestskou časťou. Aktivisti spustili masívnu petičnú a mediánu ofenzívu. Na prvý pohľad ide o chvályhodnú iniciatívu, lebo mať kritický názor je veľmi správne. Debata sa však dostala do emotívnej roviny a začala postrádať niektoré vecné argumenty. Popri faktoch [...]

Verejná plaváreň v Petržalke

16.03.2013

Už dlhšie cítim potrebu vyjadriť sa k projektu výstavby verejnej plavárne v Petržalke. Predovšetkým by som rád zdôraznil, že dlhodobo podporujem celý zámer. Vždy som dúfal, že samospráva nájde finančné prostriedky na vybudovanie verejnej plavárne, ktorú Petržalka naozaj potrebuje. Išlo by o prvý väčší komunálny projekt, ktorý bude financovaný prevažne [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 58232x
Priemerná čítanosť článkov: 3235x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy