Verejná plaváreň v Petržalke

16. marca 2013, oliverkriz, Nezaradené

Už dlhšie cítim potrebu vyjadriť sa k projektu výstavby verejnej plavárne v Petržalke. Predovšetkým by som rád zdôraznil, že dlhodobo podporujem celý zámer. Vždy som dúfal, že samospráva nájde finančné prostriedky na vybudovanie verejnej plavárne, ktorú Petržalka naozaj potrebuje. Išlo by o prvý väčší komunálny projekt, ktorý bude financovaný prevažne z verejných zdrojov. Tým pádom bude môcť samospráva udržiavať ceny vstupného na prijateľnej úrovni a zároveň podporiť vstupné pre rezidentov Petržalky a našich žiakov ZŠ.

Objavili sa aj kritické hlasy obyvateľov z okolia, ktoré smerovali hlavne k problematike parkovania. Verím, že konštruktívne pripomienky sa podarí vyriešiť v spolupráci s odbornými pracovníkmi Miestneho úradu. Taktiež som presvedčený, že drvivá väčšina ľudí z tejto lokality projekt podporuje. Veď kto by nechcel mať verejnú plaváreň na pešo od domu? Športové vyžitie obyvateľov a najmä mládeže je dôležité najmä v súčasnej pretechnizovanej dobe, keď množstvo detí trávi svoj voľný časť prevažne za počítačom.

V tejto súvislosti by som rád poukázal na jednu podstatnú vec. Predmetný pozemok je vo vlastníctve hlavného mesta a v územnom pláne  je určený  na výstavbu. Už minulý rok ho hlavné mesto plánovalo zameniť zo spoločnosťou J&T za tzv. Kráľovu horu. Mestská časť Petržalka však podala námietku a nechala si pozemok zveriť za účelom výstavby plavárne. Avšak v prípade, že projekt nebude zrealizovaný, hlavné mesto si stavebný pozemok vyžiada späť. V takom prípade predpokladám, že na danej ploche vyrastie do 3 rokov 7. poschodový obytný dom. A to si hádam nepraje žiaden Petržalčan.