Založ si blog

Petičná iniciatíva za revitalizáciu jazera Draždiak

logo-1Jazero Draždiak je obľúbená lokalita, kde mnoho obyvateľov Petržalky trávi svoj voľný čas. Dostupnosť jazera priamo v centre sídliska a osviežujúca voda láka v lete bez rozdielu deti aj dospelých. Chybičkou krásy je nedobudovaná sociálna infraštruktúra: chýbajú lavičky, odpadkové koše, ale napríklad aj spevnený chodník okolo jazera. Už samotný pohyb po nespevnenom povrchu je problematický pre mamičky s kočíkmi a pre starších ľudí. Na Draždiaku tiež chýbajú slušné toalety a prebaľovacie pulty pre matky s deťmi, ktoré by mali byť samozrejmosťou.

 

Dôvod tohto nemilého stavu je jednoduchý: ponad vodnú plochu sa tiahne vedenie vysokého napätia. Preto sa Draždiak nemôže stať oficiálnym kúpaliskom a mestská časť nemôže začať s jeho revitalizáciou. Pritom na tento účel by sa dali použiť finančné zdroje z fondov Európskej únie. Žiaľ, nešťastné elektrické vedenie komplikuje celú situáciu. A tak je kúpanie na Draždiaku možné len na vlastné riziko, čo si mnohí ani neuvedomujú.

 

Vedenie mestskej časti sa s týmto problémom zaoberá už veľmi dlho a rokovania o prekládke elektrických drôtov trvajú už niekoľko rokov. Mestská časť sa bezpochyby snaží situáciu aspoň čiastočne riešiť: pribudlo zopár lavičiek, odpadkových košov a záchranná služba. Napriek tomu ide viac o plátanie súčasného stavu ako o systémové riešenie. A tak je najkrajšia vodná plocha v Petržalke vlastne nelegálne kúpalisko bez upravených pláží, športovísk a sociálnych zariadení.

 

Občianske združenie MLADÁ PETRŽALKA rozbehlo počas leta petičnú iniciatívu pod názvom „ZACHRÁŇME DRAŽDIAK“. Hlavná požiadavka petície je jasná: prekládka vedenia vysokého napätia. Tak by sa Draždiak mohol konečne stať oficiálnym letným kúpaliskom a jeho revitalizácií by nič nestálo v ceste. Celkovou revitalizáciou sa myslí vybudovanie spevneného chodníka okolo jazera (promenáda s lavičkami a odpadkovými košmi),  športovísk (plážový futbal a volleybal) a vybudovanie sociálneho zázemia (toalety, prebaľovacie pulty, prezliekarne).

 

Aj po celkovej revitalizácií by však kúpanie na Draždiaku malo zostať bezplatné. Jeho prevádzku by zobrala na svoje plecia Mestská časť. Petícia názvom „ZACHRÁŇME DRAŽDIAK“ tiež požaduje zastavenie akejkoľvek výstavby na brehu jazera. Občania Petržalky si zaslúžia skultúrnenú vodnú plochu, ktorá by si zároveň zachovala svoj prírodný ráz.

Katastrofálna situácia volných miest v MŠ v Petržalke

11.06.2014

Nedostatok voľných miest v materských školách je v Petržalke už istú dobu horúcim problémom pre mnohých rodičov. V minulosti bolo v mestskej časti vyše 40 škôlok, avšak v dôsledku demografického vývoja z nich ostala menej ako polovica. S klesajúcim počtom detí sa znižovali aj financie na krytie prevádzkových nákladov. Samospráva tak musela mnohé škôlky [...]

Trasovanie ropovodu cez Petržalku je neprípustné

31.07.2013

Ešte v roku 2011 vypracovalo Ministerstvo hospodárstva analýzu o ekonomickej výhodnosti prepojenia ropovodu Družba a rafinériou Schwechat (vláda SR k nej prijala uznesenie č. 340/2011). Následne v januári 2013 sa Vláda SR zaoberala možnými trasami ropovodu s tým, že o finálnom trasovaní rozhodne do konca roka 2013. Ministerstvo hospodárstva jej odporučilo desať [...]

Fakty a fámy o „autostráde“ pozdĺž petržalskej električky

25.04.2013

V ostatnom čase zachvátila Petržalka občianska vlna odporu „proti štvorprúdovej ceste“ naprieč našou Mestskou časťou. Aktivisti spustili masívnu petičnú a mediánu ofenzívu. Na prvý pohľad ide o chvályhodnú iniciatívu, lebo mať kritický názor je veľmi správne. Debata sa však dostala do emotívnej roviny a začala postrádať niektoré vecné argumenty. Popri faktoch [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 58229x
Priemerná čítanosť článkov: 3235x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy