Založ si blog

Pečniansky les musí zostať zelený

Pečniansky les je nádherná dunajská oblasť, ktorá  vytvára akési zelené pľúca našej mestskej časti. Už samotný jeho názov má historické korene. Odvodzuje sa od kmeňa Pečenehov, ktorí boli okolo desiateho storočia prví stáli obyvatelia územia dnešnej  Petržalky.

Minulý rok tesne po parlamentných voľbách, uskutočnil Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky veľmi neštandardný prevod tejto lokality: 24 hektárov lesných pozemkov získalo viac-menej anonymné občianske združenie „Človek a strom“.

Samotné združenie deklaruje že chce údajne vytvoriť v Pečnianskom lese relaxačnú zónu, niečo ako bratislavský „Central Park“. Vyžiada si to vraj len minimálne zásahy do chráneného územia. Ale úprimne: ktoré občianske združenie by za vlastné prostriedky budovalo verejnú relaxačnú zónu?

Osobne podporujem revitalizáciu a kultiváciu oblastí, kde by Petržalčania mohli príjemne tráviť voľný čas. Ale v tomto prípade vznikajú určité obavy. Pochybnosti vzbudzuje už samotná povaha celého prevodu krátko po voľbách, nejasné pozadie občianskeho združenia a taktiež určité indície o jeho napojení na developerov.

Pečniansky les je „rodinné striebro“ Petržalky. Preto musíme byť veľmi ostražití a pozorne sledovať vývoj situácie. Mnohé finančné skupiny by v tejto lokalite iste privítali zmenu územného plánu na stavebné pozemky. To by bol koniec Pečnianskeho lesa: výnosná zmena pre investorov, ale veľmi nevýhodná pre Petržalčanov.

V rámci svojich možností urobím maximum pre to, aby dané územie zostalo zelené a spĺňalo svoj účel pre oddych a rekreáciu. Nepripustím žiadne zmeny funkčného využitia ani necitlivé zásahy do územia, ktoré by výrazne menili jeho charakter.

Katastrofálna situácia volných miest v MŠ v Petržalke

11.06.2014

Nedostatok voľných miest v materských školách je v Petržalke už istú dobu horúcim problémom pre mnohých rodičov. V minulosti bolo v mestskej časti vyše 40 škôlok, avšak v dôsledku demografického vývoja z nich ostala menej ako polovica. S klesajúcim počtom detí sa znižovali aj financie na krytie prevádzkových nákladov. Samospráva tak musela mnohé škôlky [...]

Trasovanie ropovodu cez Petržalku je neprípustné

31.07.2013

Ešte v roku 2011 vypracovalo Ministerstvo hospodárstva analýzu o ekonomickej výhodnosti prepojenia ropovodu Družba a rafinériou Schwechat (vláda SR k nej prijala uznesenie č. 340/2011). Následne v januári 2013 sa Vláda SR zaoberala možnými trasami ropovodu s tým, že o finálnom trasovaní rozhodne do konca roka 2013. Ministerstvo hospodárstva jej odporučilo desať [...]

Fakty a fámy o „autostráde“ pozdĺž petržalskej električky

25.04.2013

V ostatnom čase zachvátila Petržalka občianska vlna odporu „proti štvorprúdovej ceste“ naprieč našou Mestskou časťou. Aktivisti spustili masívnu petičnú a mediánu ofenzívu. Na prvý pohľad ide o chvályhodnú iniciatívu, lebo mať kritický názor je veľmi správne. Debata sa však dostala do emotívnej roviny a začala postrádať niektoré vecné argumenty. Popri faktoch [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 58231x
Priemerná čítanosť článkov: 3235x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy